17 maart 2016

Per 1 januari 2016 is in Arnhem en omstreken het pilot-project ‘De Reiskoffer’ gestart. Aan dit pilot-project doen maximaal 340 mensen mee uit onder andere de groep reizigers die voorheen gebruik maakte van het Leerlingenvervoer. 240 deelnemers krijgen één van de drie hulpmiddelen aangeboden uit ‘De Reiskoffer’, die hen moet helpen zelfstandig met het openbaar vervoer te gaan reizen. Deze zijn: ’GoOV-app met callcentre’’, ‘’Buzz Buddy” (GPS-tracker) en ‘’Samen Reizen Met...“ (persoonlijke reisassistent)

100 mensen reizen zonder hulpmiddel en dienen daarmee als ‘controlegroep’ in het onderzoek dat binnen de pilot wordt uitgevoerd door studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) onder leiding van de onderzoekers Rénee van Os en Maarten Kwakernaak. Penvoerder in het project is Lars Nieuwenhoff van GoOV. Mede-financierders zijn de provincie Gelderland, de HAN, Connexxion en de gemeenten waarbinnen de pilot loopt.

Looptijd van het pilot-project is één jaar. Gedurende dit jaar mogen de deelnemers onbeperkt gebruik maken van het door hen uitgekozen hulpmiddel. De HAN-onderzoekers en studenten monitoren hoe zij het hulpmiddel gebruiken. Aan het einde van het project kunnen zij een uitspraak doen over wat het effect is van de hulpmiddelen op onder andere de zelfredzaamheid van de deelnemers. Naar verwachting wordt het eindrapport in het eerste kwartaal van 2017 opgeleverd.

Het project is een vervolg op het onderzoek dat door HAN-afstudeerder Frederique Rutten in het voorjaar van 2015 is uitgevoerd in de gemeente Arnhem naar het huidige OV- gebruik van de ‘oude’ WMO- doelgroep. Benieuwd naar de resultaten? De presentatie vindt u hier.

Hebt u nog ideeën die we mee kunnen nemen in het onderzoek, laat dan een reactie achter, of neem contact op met de onderzoekers (renee.vanos@han.nl) (maarten.kwakernaak@han.nl

Delen:

Facebook Twitter Linkedin Email Pinterest